Skip to main content

African Penguin

Spheniscus demersus

Photo by AlbertKang
Published on Project Noah
Zoom
NominateNominate for Wildlife Photograph of the Month
reportFlag Spotting

-34.1961, 18.4502

Field Notes

Description:

The African penguin (Spheniscus demersus), also known as the jackass penguin and black-footed penguin is a species of penguin, confined to southern African waters. It is also widely known as the "jackass" penguin for its donkey-like bray, although several related species of South American penguins produce the same sound. Like all extant penguins it is flightless, with a streamlined body, and wings stiffened and flattened into flippers for a marine habitat. Adults weigh on average 2.2–3.5 kg (4.9–7.7 lb) and are 60–70 cm (24–28 in) tall. It has distinctive pink patches of skin above the eyes and a black facial mask; the body upperparts are black and sharply delineated from the white underparts, which are spotted and marked with a black band. The pink gland above their eyes helps them to cope with changing temperatures. When the temperature gets hotter, the body of the African penguin sends more blood to these glands to be cooled by the air surrounding it. This then causes the gland to turn a darker shade of pink.

The African penguin is a pursuit diver and feeds primarily on fish and squid. Once extremely numerous, the African penguin is declining due to a combination of threats and is classified as endangered. It is a charismatic species and is popular with tourists.

Species ID Suggestions

Comments (0)

Be the first to comment

Sign in to comment

Accelerate our Mission to Photograph 
Every Species in the World!

Image
Butterflies icon

Wildlife Community

Wildlife Community

Join a worldwide community passionate about wildlife and nature!

Join Project Noah

Nature School

Nature School

Transform your green space into a curiosity-creating nature classroom!

Visit Nature School

Wildlife Game

Wildlife Game

Defend wildlife throughout the jungle in thrilling nature game!

Play Baboon