Skip to main content
Close

Amur Falcon

Falco amurensis

Published on Project Noah
Zoom
NominateNominate for Wildlife Photograph of the Month
reportFlag Spotting

5.96627, 80.536

Field Notes

Description:

A very rarely seen bird in Sri Lanka.
The Amur Falcon (Falco amurensis), formerly Eastern Red-footed Falcon, is a small raptor of the falcon family. It breeds in south-eastern Siberia and Northern China, wintering in Southern Africa. Its diet consists mainly of insects, such as termites.

Notes:

Males are characteristically dark sooty brown, and may offer confusion with melanistic Gabar Goshawk, but the chestnut on the vent should prevent confusion here. Also there may be some superficial resemblance to Sooty Falcon and Grey Kestrel, but those two species both have yellow feet and cere. Separating male Amur and Red-footed Falcons is best done by the white underwing coverts on Amur Falcon, whereas the underwing of male Red-footed Falcons is uniformly grey.
Females may offer a bit more confusion with a wider range of falcons as they have a typical falcon head pattern. The grey on the top of the head should quickly rule out confusion with Red-footed Falcons. The female has barring on the lower belly. Red cere and feet rule out all other falcons.
For juveniles, red feet should restrict ID to the Amur and Red-footed group, and the darker crown and lack of buff all the way up the belly rules out Western Red-footed Falcon. Females and juveniles lack the buff underwing coverts of Red-footed Falcon.

Species ID Suggestions

Comments (2)

Accelerate our Mission to Photograph 
Every Species in the World!

Image
Butterflies icon

Wildlife Community

Wildlife Community

Join a worldwide community passionate about wildlife and nature!

Join Project Noah

Nature School

Nature School

Transform your green space into a curiosity-creating nature classroom!

Visit Nature School

Wildlife Game

Wildlife Game

Defend wildlife throughout the jungle in thrilling nature game!

Play Baboon