Skip to main content
Close

White-bellied sea eagle

Haliaeetus leucogaster

Published on Project Noah
Zoom
NominateNominate for Wildlife Photograph of the Month
reportFlag Spotting

-3.81733, 133.978

Field Notes

Description:

The white-bellied sea eagle (Haliaeetus leucogaster), also known as the white-breasted sea eagle, is a large diurnal bird of prey in the family Accipitridae.
A distinctive bird, the adult white-bellied sea eagle has a white head, breast, under-wing coverts and tail. The upper parts are grey and the black under-wing flight feathers contrast with the white coverts. The tail is short and wedge-shaped as in all Haliaeetus species.
The call is a loud goose-like honking.

Habitat:

The white-bellied sea eagle is found regularly from Mumbai (sometimes north to Gujarat, and in the past in the Lakshadweep Islands) eastwards in India, Bangladesh, and Sri Lanka in southern Asia, through all of coastal Southeast Asia including Burma, Thailand, Malaysia, Indonesia, Indochina, the main and offshore islands of the Philippines, and southern China including Hong Kong, Hainan and Fuzhou, eastwards through New Guinea and the Bismarck Archipelago, and Australia. In the northern Solomons it is restricted to Nissan Island, and replaced elsewhere by Sanford's sea eagle. In Victoria, where it is otherwise scarce, it is locally more common at Corner Inlet and Gippsland Lakes

Species ID Suggestions

white-bellied sea eagle

Haliaeetus leucogaster

Comments (0)

Be the first to comment

Sign in to comment

Spotted for Missions

Photographed
PublishedFebruary 11, 2016

Accelerate our Mission to Photograph 
Every Species in the World!

Image
Butterflies icon

Wildlife Community

Wildlife Community

Join a worldwide community passionate about wildlife and nature!

Join Project Noah

Nature School

Nature School

Transform your green space into a curiosity-creating nature classroom!

Visit Nature School

Wildlife Game

Wildlife Game

Defend wildlife throughout the jungle in thrilling nature game!

Play Baboon