Skip to main content
Close

Cachudito

Anairetes parulus parulus

Published on Project Noah
Zoom
NominateNominate for Wildlife Photograph of the Month
reportFlag Spotting

-41.5865, -73.6813

Field Notes

Description:

Length: 11 cms.
Black head. Front, ear area and nape with white longitudinal lines. Gray back slightly olivaceous. Chest and abdomen whitened with black longitudinal lines. Abdomen sometimes with yellowish tint. Blackish wings and tail. External beard of clear lateral rectrices. Black peak. Black paws. White Iris.
FOOD: Small insects; Also seeds.
REPRODUCTION: August to January. Usually two postures. Nest type cup, made of lichens, root fibers and grass leaves, very well lined with feathers, building it in shrubs or other plants. Eggs, usually 3 per clutch, are yellowish-cream colored; Dimensions of 15 x 12 mm. App.

Habitat:

Valleys and semiarid slopes of the "precordillera". Forest areas. In winter it can be seen in gardens of cities of the central zone.
Andes from Chile and SO from Argentina to Tierra del Fuego.
With quick and agile movements, he traverses the barks of trees and shrubs or, lowers to the ground in search of his food.
It is usually found in small flocks, separating for brief periods during the nesting season.

Notes:

It is one of the smallest birds of Chile.
Features are their long black feathers on the head, bent forward similar to some "Cachitos"

Species ID Suggestions

Comments (14)

Thanks AntónioGinkaGinja, Polilla and flowtheloop for you comment! José
Great series José,beautiful,congrats on the well deserved SOTD and thanks for sharing
Congratulations José, this superb little bird is our Spotting of the Day! Wonderful shots and great notes. "Don't you love that crest? And those stripes and thet yellow belly? This Cachudito (Tufted tit-tyrant, Anairetes parulus parulus) is our Spotting of the Day! This species is found in western South America. It owes its English common name of tit-tyrant to its foraging behavior and crest reminiscent of true tits in the family Paridae, while the genus itself is part of the tyrant flycatcher family. Its Spanish common name makes reference to its crest". Facebook: https://www.facebook.com/projectnoah/photos/pb.10150120463815603.-2207520000.1499726383./10159023443895603/?type=3&theater Twitter: https://twitter.com/projectnoah/status/884538985091129345
Jose...excellent photo and spotting. Well Done!
Thanks Felix Fleck, DanielePralong, Marta RubioTexeira and staccyh for you comment! ;-)
Gorgeous little birdie! Lovely photos.

Accelerate our Mission to Photograph 
Every Species in the World!

Image
Butterflies icon

Wildlife Community

Wildlife Community

Join a worldwide community passionate about wildlife and nature!

Join Project Noah

Nature School

Nature School

Transform your green space into a curiosity-creating nature classroom!

Visit Nature School

Wildlife Game

Wildlife Game

Defend wildlife throughout the jungle in thrilling nature game!

Play Baboon