Skip to main content

White Bellied Sea Eagle

Haliaeetus leucogaster

Published on Project Noah
Zoom
NominateNominate for Wildlife Photograph of the Month
reportFlag Spotting

-33.7973, 151.287

Field Notes

Description:

The White-bellied Sea Eagle (Haliaeetus leucogaster), also known as the White-breasted Sea Eagle, is a large diurnal bird of prey in the family Accipitridae. Originally described by Johann Friedrich Gmelin in 1788, it is closely related to Sanford's Sea Eagle of the Solomon Islands, and the two are considered a superspecies. A distinctive bird, the adult White-bellied Sea Eagle has a white head, breast, under-wing coverts and tail. The upper parts are grey and the black under-wing flight feathers contrast with the white coverts. The tail is short and wedge-shaped as in all Haliaeetus species. Like many raptors, the female is slightly larger than the male, and can measure up to 90 cm (36 in) long with a wingspan of up to 2.2 m (7 ft), and weigh 4.5 kg (10 lb). Immature birds have brown plumage, which is gradually replaced by white until the age of five or six years. The call is a loud goose-like honking. The White-bellied Sea Eagle has a white head, rump and underparts, and dark or slate-grey back and wings. In flight, the black flight feathers on the wings are easily seen when the bird is viewed from below. The large, hooked bill is a leaden blue-grey with a darker tip, and the irides are dark brown. The cere is also lead grey. The legs and feet are yellow or grey, with long black talons.

Habitat:

Resident from India and Sri Lanka through Southeast Asia to Australia on coasts and major waterways, the White-bellied Sea Eagle breeds and hunts near water, and fish form around half of its diet. Opportunistic, it consumes carrion and a wide variety of animals. Although rated of Least Concern globally, it has declined in parts of southeast Asia such as Thailand, and southeastern Australia. It is ranked as Threatened in Victoria and Vulnerable in South Australia and Tasmania. Human disturbance to its habitat is the main threat, both from direct human activity near nests which impacts on breeding success, and from removal of suitable trees for nesting. The White-bellied Sea Eagle is revered by indigenous people in many parts of Australia, and is the subject of various folk tales throughout its range.

Species ID Suggestions

Comments (0)

Be the first to comment

Sign in to comment

Accelerate our Mission to Photograph 
Every Species in the World!

Image
Butterflies icon

Wildlife Community

Wildlife Community

Join a worldwide community passionate about wildlife and nature!

Join Project Noah

Nature School

Nature School

Transform your green space into a curiosity-creating nature classroom!

Visit Nature School

Wildlife Game

Wildlife Game

Defend wildlife throughout the jungle in thrilling nature game!

Play Baboon