Skip to main content

Red-shouldered Hawk (juvenile)

Buteo lineatus

Photo by JamieDorton
Published on Project Noah
Zoom
NominateNominate for Wildlife Photograph of the Month
reportFlag Spotting

27.9149, -82.3253

Field Notes

Description:

Males are 38 to 58 centimetres (15 to 23 in) long and weigh on average 550 g (1.2 lb). Females are slightly larger at 47 to 61 cm (19 to 24 in) in length and a mean weight of 700 g (1.5 lb). The wingspan can range from 90 to 127 cm (35 to 50 in). Adult birds can vary in mass from 460 to 930 g (1.0 to 2.1 lb). Among standard measurements, the wing bone is 28–35 cm (11–14 in) long, the tail is 16–24 cm (6.3–9.4 in) long and the tarsus is 7.5–9 cm (3.0–3.5 in). Adults have brownish heads, reddish chests, and pale bellies with reddish bars. Their tails, which are quite long by Buteo standards, are marked with narrow white bars. Red "shoulders" are visible when the birds are perched. These hawks' upper parts are dark with pale spots and they have long yellow legs. Western birds may appear more red, while Florida birds are generally paler. The wings of adults are more heavily barred on the upper side. Juvenile Red-shouldered Hawks are most likely to be confused with juvenile Broad-winged Hawks, but can be distinguished by their long tails, crescent-like wing markings, and a more flapping, Accipiter-like flight style. In direct comparison, it is typically larger and longer proportioned than the Broad-wing, though is slightly smaller and more slender than most other common North American Buteos. This bird is sometimes also confused with the widespread Red-tailed Hawk. That species is larger and bulkier, with more even-sized, broad wings and is paler underneath, with a reddish tail often apparent. The Red-tail is also more likely to soar steadily, with wings in a slight dihedral.

Habitat:

The breeding habitats of the Red-shouldered Hawk are deciduous and mixed wooded areas, often near water. Like almost all raptors, the Red-shouldered Hawk is monogamous and territorial. While courting or defending territories, the distinctive, screaming kee-aah call (usually repeated three to four times) of this bird is heard. Courtship displays occur on the breeding grounds, and involve soaring together in broad circles while calling, or soaring and diving toward one another. Males may also perform the "sky-dance" by soaring high in the air, and then making a series of steep dives, each followed by a wide spiral and rapid ascent. These courtship flights usually occur in late morning and early afternoon.

Species ID Suggestions

Comments (0)

Be the first to comment

Sign in to comment

Spotted for Missions

Photographed
PublishedJuly 12, 2013

Accelerate our Mission to Photograph 
Every Species in the World!

Image
Butterflies icon

Wildlife Community

Wildlife Community

Join a worldwide community passionate about wildlife and nature!

Join Project Noah

Nature School

Nature School

Transform your green space into a curiosity-creating nature classroom!

Visit Nature School

Wildlife Game

Wildlife Game

Defend wildlife throughout the jungle in thrilling nature game!

Play Baboon