Skip to main content
Close

Baby Elephant

Loxodonta africana

Published on Project Noah
Zoom
NominateNominate for Wildlife Photograph of the Month
reportFlag Spotting

53.3441, -6.26749

Field Notes

Description:

Average shoulder height: Males - 3.5m; Females - 2.7m.
Weight: Males - up to 6 tons; Females - 2.7 tons.
Gestation period: 22 months
Life expectancy: 60 yrs

Read more: http://www.wildlife-pictures-online.com/elephant-information.html#ixzz1…

Habitat:

Elephants are one of those species of animals that can adapt to almost any habitat. Forests, woodlands, grassy plains, savanna, swamps and deserts are some of the ecosystems where they easily survive. Research on elephant history revealed that elephant fossils were found in all continents except for Antarctica and Australia. But now, elephants live mainly in Asia and Africa. In Africa, they are found mainly in the Southern regions. Due to poaching, the number of elephants has decreased alarmingly, largely in West Africa, and in lesser proportions in North and East Africa. Elephants are also found in Thailand, India, Sri Lanka, China, Malaysia, Vietnam and Indonesia. Due to the capturing and taming of elephants, they are found in many other countries also.

Notes:

Trunk
The elephant's nose and upper lip are elongated into a muscular, powerful trunk. This truly multi-purpose tool is powerful enough to uproot trees but dextrous enough that the two 'fingers' at its tip can pick up single seeds. Elephants can swim considerable distances and, in deeper water, will use their trunks like snorkels.

Tusks
The tusks are elongated upper incisor teeth and are not necessarily the same size. Some adults lack tusks and some have only one. Bulls typically have thicker, heavier tusks than females. Elephants will often uproot trees and then use their tusks to chisel the bark off.

Eyes and Ears
An elephant's eyes are small relative to the huge size of the animal. The ears are very large, flat and roughly the shape of the African continent, often with tears and holes in them. The ears are laden with blood vessels and when flapped, help bring down the huge beast's body temperature.

Feet and Tail
The front feet are roughly circular, with five blunt toenails; the hind feet are oval, with four blunt toenails. The soles are padded, allowing amazingly silent movement for such a large amimal. The tail is thin, up to 1.5 m long, and has a whisk of long, thick hairs at the end.

Visible Male/Female Differences
Females have one pair of mammae, low on the sides of the chest, just behind the forelegs. Both sexes have a thick flap of skin hanging between their hind legs. Males are larger, taller and twice as heavy as cows. Bulls have wider heads and in profile they have a more rounded forehead.

Diet
Very unselective; when browsing acacias they swallow more wood than leaves. In summer, grass forms the bulk of the diet, replaced in winter by woody plants. Intake is about 150kg wet weight per day while water intake is 120 litres a day for an adult bull.

Reproduction
Single calves weighing 120kg are born throughout the year after a gestation of 22 months. Calves are weaned at 3-8 years, just before the birth of the next calf.

Sounds
Elephants are very vocal, producing a wide variety of squeals, screams and high-pitched trumpeting which are audible to humans. Seventy-five percent of the vocal communication uses frequencies too low for humans to hear.

Read more: http://www.wildlife-pictures-online.com/elephant-information.html#ixzz1…

Species ID Suggestions

Comments (1)

Photographed
PublishedMay 13, 2011

Accelerate our Mission to Photograph 
Every Species in the World!

Image
Butterflies icon

Wildlife Community

Wildlife Community

Join a worldwide community passionate about wildlife and nature!

Join Project Noah

Nature School

Nature School

Transform your green space into a curiosity-creating nature classroom!

Visit Nature School

Wildlife Game

Wildlife Game

Defend wildlife throughout the jungle in thrilling nature game!

Play Baboon