Skip to main content
Close

Elk

Cervus canadensis

Photo by itshayashi
Published on Project Noah
Zoom
NominateNominate for Wildlife Photograph of the Month
reportFlag Spotting

52.8607, -118.13

Field Notes

Description:

-Elk cows(female) average 225 kilograms (500 lb), stand 1.3 metres (4.3 ft) at the shoulder, and are 2 metres (6.6 ft) from nose to tail.
-Only the males have antlers, which start growing in the spring and are shed each winter. The largest antlers may be 1.2 metres (3.9 ft) long and weigh 18 kilograms (40 lb)
-Elk share their habitat with the black bear
-Brainworm is a parasitic nematode that has been known to affect the spinal cord and brain tissue of elk, leading to death. The nematode has a carrier in the white-tailed deer in which it normally has no ill effects. Nonetheless, it is carried by snails, which can be inadvertently consumed by elk during grazing.This is an example of a parasitic relationship between the elk and the brainworm,because the elk is being harmed and the brainworm benfits.
-When approached by predators, the largest and most robust females may make a stand, using their front legs to kick at their attackers.During the fall, elk grow a thicker coat of hair, which helps to insulate them during the winter. Males, females and calves of Siberian and North American elk all grow thin neck manes
-Elk produce sexually,Female elk have a short estrus cycle of only a day or two, and matings usually involve a dozen or more attempts. By the autumn of their second year, females can produce one and, very rarely, two offspring, although reproduction is most common when cows weigh at least 200 kilograms (440 lb)

Habitat:

-Elk range in forest and forest-edge habitat, feeding on grasses, plants, leaves, and bark. Although native to North America and Eastern Asia, they have adapted well to countries where they have been introduced, including Argentina, Australia, and New Zealand.
-Wolf and coyote packs and the solitary cougar are the most likely predators, although brown and black bears also prey on elk.[25] Coyote packs mostly prey on elk calves, though they can sometimes take a winter-weakened adult.
-As is true for many species of deer, especially those in mountainous regions, elk migrate into areas of higher altitude in the spring, following the retreating snows, and the opposite direction in the fall. Hunting pressure also impacts migration and movements.[33] During the winter, they favor wooded areas and sheltered valleys for protection from the wind and availability of tree bark to eat. Roosevelt elk are generally non-migratory due to less seasonal variability of food sources

Notes:

I took this picture on our grade 8 jasper trip.This is at the base of the whistler gondola.It was cool to see the both the mother and calf together just wandering around.I'm really grateful i got this picture

Species ID Suggestions

Comments (0)

Be the first to comment

Sign in to comment
Photographed
PublishedOctober 7, 2011

Accelerate our Mission to Photograph 
Every Species in the World!

Image
Butterflies icon

Wildlife Community

Wildlife Community

Join a worldwide community passionate about wildlife and nature!

Join Project Noah

Nature School

Nature School

Transform your green space into a curiosity-creating nature classroom!

Visit Nature School

Wildlife Game

Wildlife Game

Defend wildlife throughout the jungle in thrilling nature game!

Play Baboon